Videojournalistiek voor Beginners

Videojournalistiek is een vorm van journalistiek waarbij de journalist zowel de inhoud als de video-opnames verzorgt, zonder assistentie van een geluids- of cameraman. Tegenwoordig moeten moderne journalisten zowel met teksten als met beelden kunnen werken, maar hoe zit dat nu juist in elkaar?

Sociale Media als Nieuwsbron

Sociale media gebruiken als nieuwsbron is de laatste trend in het medialandschap volgens een onderzoek van Reuters. Het Digital News Report (2016), dat is uitgevoerd bij 50.000 deelnemers, toont aan dat ongeveer de helft ervan minstens één keer per week sociale media gebruikt als nieuwsbron. Nieuwsorganisaties zijn zich volop aan het aanpassen aan deze nieuwe evoluties, want 28% van de volwassenen tussen 18 en 24 jaar gebruiken sociale media zelfs vaker als nieuwsbron dan televisie. 

screen-shot-2016-11-24-at-23-34-09
Afbeelding 1: % van de bevolking die sociale media gebruikt als nieuwsbron.

De smartphone heeft de andere online toestellen (computer, tablet) definitief ingehaald en is nu het meest gebruikte toestel om online nieuws te consumeren. Volgens het Digital News Report zal deze trend niet snel afzwakken aangezien smartphones voornamelijk gebruikt worden om actief te zijn op sociale media. Die sociale media zorgen ervoor dat mensen in contact kunnen komen met het nieuws en daarbovenop voorzien zij een zeer uitgebreid platform waarop dit nieuws verspreid kan worden. Nieuwsartikels gaan een eigen leven leiden van zodra ze op sociale media zijn geplaatst en daarom zou de macht die sociale media heeft in het nieuwsproces nog verder uitbreiden in de toekomst volgens het rapport van Reuters.

Het Belang van Video

blog-3-camera
Afbeelding 2

Sociale media is daarnaast ook een krachtige nieuwsbron omdat het handig gebruik maakt van video’s en afbeeldingen die men kan verspreiden over een zeer uitgebreid netwerk. Facebook is daarbij het meest belangrijke sociale netwerk om nieuws te lezen, te kijken en te delen. Jarenlang verwachtte men dat video’s een prominente rol zouden vertolken in het nieuwsproces, maar deze trend werd toch wat genuanceerd in het laatste Digital News Report. Video is wel nog steeds een zeer belangrijke bron van informatie, aangezien op Facebook alleen al 8 miljard video’s bekeken worden per dag volgens Reuters. Voornamelijk de jongere bevolking (jonger dan 35) bekijkt nieuwsvideo’s via sociale media, het oudere deel van de bevolking bekijkt nieuwsvideo’s eerder op de nieuwssite zelf.

Volgens Bock (2012) is het duidelijk dat het gebruik van video’s een belangrijk aspect is geworden in het journalistieke proces door de multimediale aard van nieuwsorganisaties. Elk artikel moet zowel in de gedrukte krant kunnen komen alsook op de website en op sociale media. Werken met video is voor de meeste journalisten een nieuwe vaardigheid, aangezien de traditionele journalist zich hier vroeger niets van moest aantrekken. Vroeger moesten louter de televisiejournalisten kunnen omgaan met beeld en klank, maar vandaag wordt van iedere journalist een brede basis verwacht op vlak van audiovisuele vaardigheden. Dankzij de opkomst van de nieuwe media wordt de verouderde rolverdeling omvergeworpen en is het nu ook aan de traditionele journalist om zich bezig te houden met beeld en vorm.

 De Opkomst van ‘Video Journalism’ 

blog-3-video-journalist
Afbeelding 3

Video Journalism’ is het proces waarbij 1 persoon een verhaal zowel schrijft, filmt als bewerkt zegt Bock in haar onderzoek (2011). Vroeger kwam dit vaker voor bij lokale nieuwsorganisaties, maar nu wordt er door grotere redacties steeds meer gebruik gemaakt van journalisten die alleen op pad gaan. Volgens Bock (2011, 2012 & 2015) en Dunn (2010) zijn daar 3 duidelijke redenen voor: 

 • Ten eerste bestaan er met de huidige technologie voldoende mogelijkheden voor journalisten om zelf een verhaal in tekst een beeld te kunnen uitwerken. Tegenwoordig wordt van een journalist verwacht dat hij enkele noodzakelijke apps op zijn smartphone heeft staan (Twitter, Facebook, …) en op die manier gemakkelijk zijn creaties kan verspreiden. Ze kunnen ook gespecialiseerde montageprogramma’s op hun smartphone downloaden om zo ter plaatse een professionele video te maken. Daarover ga ik later meer in detail.
 • Ten tweede vinden de journalisten zelf ook dat ze met hulp van hun technologische tools meer narratieve vrijheid krijgen. Ze genieten ervan om eens op een creatieve manier hun verhaal te creëren en zelf te beslissen hoe ze het in beeld gaan brengen. 
 • Ten derde wordt ‘Video Journalism’ vaker gebruikt om financiële redenen. Het gaat steeds minder goed met de nieuwsindustrie door de opkomst van het internet en gratis nieuwssites. Daarom leggen meer nieuwsorganisaties zich toe op het gebruik van de voordelige ‘videojournalisten’ die gemakkelijk ter plaatse kunnen gaan en met hulp van hun smartphone verslag kunnen uitbrengen. Zo heeft de Amerikaanse nieuwsorganisatie ABC News bijvoorbeeld 25% van de medewerkers ontslagen in 2010, zegt Dunn (2010). Vanaf dan zouden ze vooral gebruik maken van freelancers en ‘backpack journalists’ zoals Dunn het verwoord in zijn onderzoek. Die ‘backpack journalists‘ komen overeen met de video journalists uit het bovenvermelde onderzoek van Bock (2011). Dunn zegt dat er wereldwijd vele omroeporganisaties zijn die onder druk komen te staan door de opkomst van het internet. Door de grote druk op de omroepen voelen de meesten zich verplicht om zich aan te passen aan het hedendaagse medialandschap. ‘Do more with less’ is een veelgebruikt principe bij organisaties die de financiële druk niet meer aankunnen en besluiten om meer verhalen te maken voor meer platformen, maar met minder werknemers. In plaats van dure camera’s te gebruiken om zelf nieuws te maken, gaan ze zich baseren op andere nieuwsbronnen en niet-professionele camerabeelden (smartphones, verkeerscamera’s, securitycamera’s,…) om hun verhalen te visualiseren. Dit bespaart de nieuwsorganisatie enorm veel geld omdat 1 medewerker zo per dag zeer veel verhalen kan creëren, terwijl diezelfde medewerker vroeger slechts 1 à 2 verhalen kon maken.

Langs de andere kant is het wel zo dat de beeldconstructie erg afhangt van de software die gebruikt wordt. Die beeldconstructie zou de inhoud van de verhalen moeten ondersteunen en de essentie van het nieuws niet mogen laten verwateren.

“As video journalism continues to grow as a profession, it is essential for journalistic institutions to prevent what might be a cheaper way to produce news into cheapening the product.” – Mary Bock

Met andere woorden, volgens Bock (2011) wordt het proces van nieuwsmaken goedkoper dankzij deze software MAAR mag dit niet ten koste gaan van de inhoud van het nieuws. Dunn (2010) is ook van mening dat er bij het gebruiken van slechts één reporter een bepaald deel van het nieuws verloren gaat. Als een reporter helemaal alleen op pad moet gaan om een verhaal te coveren in tekst en beeld, is de kans groter dat hij details over het hoofd ziet of kleine foutjes maakt dan wanneer een team het verhaal zou coveren.

Hulpmiddelen voor een Videojournalist

 In Vlaanderen worden videojournalisten voornamelijk gebruikt door regionale nieuwsorganisaties zoals TV Limburg en ATV, maar in het buitenland worden vaker journalisten gebruikt die ter plaatse een video opnemen met hun eigen camera of smartphone en monteren. Ze kunnen hierdoor vlug en vlot hun nieuwsverhaal doorspelen aan de redactie, die het vervolgens online kan publiceren. Dit hele proces van filmen en monteren moet zonder veel problemen verlopen, zodat de journalist rap terug op pad kan gaan. Er zijn tegenwoordig verschillende tools op de markt die journalisten kunnen helpen om video’s van enkele te maken en te bewerken via een gewone smartphone. Zo heb je betalende apps zoals Filmic Pro of Adobe Spark die de journalist op een zeer gebruiksvriendelijke wijze laten werken aan een video en audio in slechts enkele minuten. In deze blog ga ik 2 gratis apps bespreken die ik zeker de moeite waard vind voor een journalist: Quik (GoPro) en Power Director.

quik-logo
Afbeelding 4: logo van QUIK

 

Quik is een zeer gemakkelijke app omdat je keuze hebt tussen 25 standaardmontages. Je kan zelfgemaakte video’s uploaden in de app, die toevoegen aan de montagestrook en zo krijg je al een kort idee van hoe de film er kan uitzien. Dan kan je ervoor kiezen om elk fragment nog korter te knippen of te versnellen/vertragen. Je hebt ook de keuze uit een reeks liedjes die je als achtergrond kan instellen bij de fragmenten en je kan enkele leuke filters op de beelden plaatsen om wat meer sfeer te creëren. Uiteindelijk kan je ervoor kiezen om je video te publiceren in HD of niet en je kan het onmiddellijk delen op Twitter, Facebook, Youtube, … Ik heb zelf enkele beelden opgenomen op de trein van Leuven naar Groot-Bijgaarden (die rit duurt een klein uur) en op de terugweg heb ik deze beelden bewerkt tot een definitieve video van anderhalve minuut met geluid en effecten. Het is met andere woorden zeer gemakkelijk om een video van degelijke kwaliteit te creëren op een tiental minuten. Wel een minpuntje: de uiteindelijke versie van mijn filmpje heeft de foute muziek als achtergrond, waarschijnlijk een fout van mijn gebrekkige smartphone. Hieronder vindt u het filmpje dat ik gemaakt heb op 45 minuten.

video 1: Gebruik van QUIK

blog-3-power-director
Afbeelding 5: Logo van Power Director

Power Director is een gelijkaardige app voor het creëren en bewerken van video’s, maar heeft toch beduidend wat beperkingen ten opzichte van Quik. Power Director heeft veel minder effecten, geen standaardmontages en geen filters. Het is wel ook gemakkelijk om te gebruiken en heeft goede kwaliteit als je uiteindelijk de video’s publiceert. Wat een bonus is voor Power Director is dat je zelf ook geluid kan opnemen en dat als achtergrond bij de video kan plaatsen. Op die manier kan je als journalist commentaar geven bij de beelden die je gefilmd hebt. Deze functie is bij Quik onmogelijk. Hieronder ziet u een tutorial video van de Power Director app.

Video 2: Tutorial voor Power Director

Ter conclusie zou ik als videojournalist Quik gebruiken omdat het er veel professioneler uitziet en omdat het meer mogelijkheden biedt. Daarbuiten kan je ook met een eenvoudige app die geluid opneemt een geluidsfragment maken en dat dan uploaden in Quik waardoor je toch nog dezelfde mogelijkheden als Power Director hebt.

Referentielijst:

Bronnen artikels:

 • Bock, M (2011). You really, truly, have to ‘be there’: video journalism as a social and material construction. Journalism and Mass Communication Quarterly, 88(4), 705-718.
 • Bock, M. (2012). Newspaper journalism and video: Motion, sound, and new narratives. New Media & Society, 14(4), 600-616. 
 • Bock, M. (2015). Showing versus telling: Comparing online video from newspaper and television websites. Journalism, 17(4), 493-510.
 • De Smaele, H., & Verschooten, C. (2016). Contouren van het debat (Powerpoint). Geraadpleegd via https://toledo.kuleuven.be/portal/#home 
 • De Smaele, H., & Verschooten, C. (2016). Journalistieke innovatie (Powerpoint). Geraadpleegd via https://toledo.kuleuven.be/portal/#home
 • Dunn, M. (2010). Cheap video, bad journalism. British Journalism Review, 21(3), 7-9.
 • Fletcher, R., & Newman, N. (2016). Digital News Report 2016. Oxford: Reuters Institute for the study of Journalism
 • Vanhemelryck, K. (2016). Digital storytelling: trends (Powerpoint). Geraadpleegd via https://docs.google.com/presentation/d/1HtpJxoi6AxrI9wcUD5Z4A1L0KTJPEr3wCiOih-zKfig/edit#slide=id.ge50de6f76_3_49.

Bronnen afbeeldingen:

 • Afbeelding 1: http://www.digitalnewsreport.org/interactive/
 • Afbeelding 2: http://patrimonioculturale.unibo.it/memoriavisiva/index.php/alfonsine
 • Afbeelding 3: http://de.123rf.com/photo_29678447_journalist-und-stativ-von-video-kamera-auf-weissem-hintergrund.html
 • Afbeelding 4: http://www.orsoon.com/news/170625.html
 • Afbeelding 5: https://www.youtube.com/watch?v=rcSNeLfMb2o

Bronnen video’s:

 • Video 1: https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=gOy-qqegmJ8
 • Video 2: https://www.youtube.com/watch?v=zj9ahNx_8W4
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s